texniti

Άννα-Μαρία Κανζόλα

Επιστημονική Συνεργάτιδα E-Learning ΕΚΠΑ

Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

 

Στις μέρες μας, το ενδιαφέρον στρέφεται ολοένα και περισσότερο στις μετασχηματιστικές ιδιότητες που έχει η τεχνητή νοημοσύνη και ιδίως το κατά πόσο αποτελεί απειλή για μια σειρά επαγγελμάτων. Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι εστί τεχνητή νοημοσύνη.

Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι καινούργιος, αλλά έχει αποκτήσει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια λόγω του πολλαπλασιασμού των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορες πτυχές της ζωής. Η ιδέα πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει τις ρίζες της στη φιλοσοφία, τη μυθοπλασία και τη φαντασία, καθώς η δυνατότητα ευφυών μηχανών και η σχέση τους με τον άνθρωπο γοήτευσε φιλοσόφους, όπως ο Ρενέ Ντεκάρτ, αλλά και συγγραφείς, όπως η Μαίρη Σέλεϊ (Buchanan, 2005).

Ένας από τους πρωτοπόρους επιστήμονες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ο Alan Turing, ο οποίος εξέτασε το ερώτημα αν οι μηχανές μπορούν να σκέφτονται και να λειτουργούν όπως οι άνθρωποι (Turing, 1950). Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, ο Turing προτείνει το "παιχνίδι μίμησης", το οποίο συνήθως, αναφέρεται ως "τεστ Turing"[1]. Σύμφωνα με τον Turing (1996), μια πραγματικά ευφυής μηχανή θα αποτελείτο από "ένα στοιχείο τυχαιότητας και ένα ανάλογο της αρχής της ευχαρίστησης της ψυχολογίας, η οποία θα μπορούσε να διδαχθεί και να εξελιχθεί διανοητικά παρόμοια με ένα ανθρώπινο ον".



Για να αποκτήσεις πρόσβαση στο πλήρες άρθρο κάνε κλικ στο παρακάτω κουμπί

Κάνε κλικ εδώ για πρόσβαση στο άρθρο

Δωρεάν Πλατφόρμα
E-Learning ΕΚΠΑ

Το E-Learning του ΕΚΠΑ εγκαινιάζει μία νέα πλατφόρμα (https://free.elearningekpa.gr) η οποία είναι αποκλειστικά για εγγεγραμμένους χρήστες και περιέχει δωρεάν περιεχόμενο σχετικά με επίκαιρα άρθρα / μελέτες καθώς και επιμορφωτικό υλικό σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες προγραμμάτων.

Ποιος μπορεί
να εγγραφεί;

Στην πλατφόρμα μπορεί να εγγραφεί ο καθένας καθώς δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Το μόνο που απαιτείται είναι να κάνετε είσοδο (sign in) χρησιμοποιώντας ένα username και ένα password της επιλογής σας.