picture

Πίνακας του Ραφαήλ, "Η Σχολή των Αθηνών" (Μουσεία του Βατικανού)

[This picture is in the Public Domain]



Το αντικείμενο του προγράμματος «Αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Μυθολογία», το οποίο προσφέρεται δωρεάν,  περιλαμβάνει τη λεπτομερή μελέτη της φύσης και της λειτουργίας του μύθου στο πλαίσιο της ανθρώπινης εμπειρίας κατά την ελληνική αρχαιότητα. Το αρχικό μάθημα θα επικεντρωθεί σε μια λεπτομερή εισαγωγή στην έννοια και τον ορισμό του μύθου, και θα παρουσιάσει τις διάφορες θεωρίες ερμηνείας του μύθου, αρχαίες και σύγχρονες. Μεταγενέστερες παραδόσεις θα αφορούν τους μύθους της Κοσμογονίας και της καταγωγής του Ανθρώπου, τη σχέση μύθου και θρησκείας, την αλληλεπίδραση μύθου και λογοτεχνίας, την εξάρτηση της ιστορίας από τον μύθο, την σχέση μύθου και πολιτικής, τις διάφορες εκφράσεις πρόσληψης του μύθου κλπ.

Ακαδημαϊκή υπεύθυνη, συγγραφέας και εισηγήτρια του προγράμματος είναι η Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, στο Tμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σοφία Παπαϊωάννου.

Περιεχόμενο Προγράμματος

Το πρόγραμμα συνίσταται από 12 μαθήματα. Κάθε μάθημα εξετάζει μία διαφορετική θεματική όσον αφορά τη λειτουργία του μύθου στην κοσμοθεωρία, κοινωνία, πολιτική και λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας, από την Αρχαϊκή μέχρι την Ελληνιστική Εποχή, ενώ στο τελευταίο μάθημα θα μελετηθεί η φιλοσοφία πρόσληψης του ελληνικού μύθου στη ρωμαϊκή λογοτεχνία. Ειδικότερα, το πρόγραμμα των μαθημάτων θα ακολουθήσει την ακόλουθη μορφή:

Πρόγραμμα Μαθημάτων

  1. Ορισμός του Μύθου. Αρχαίες Θεωρίες
  2. Σύγχρονες Θεωρίες. Κοσμογονία: Η Δημιουργία του Σύμπαντος και των Θεών
  3. Η καταγωγή του ανθρώπου. Προμηθέας και Πανδώρα
  4. Μύθος και Θρησκεία Α: Μαντεία
  5. Μύθος και Θρησκεία Β: Μυστήρια
  6. Μύθος, Θρησκεία και Πόλις: Αθήνα
  7. Μύθοι και Ήρωες: Οδύσσεια (Α)
  8. Μύθοι και Ήρωες: Οδύσσεια (Β)
  9. Μύθοι και Ήρωες: Οδύσσεια (Γ)
  10. Μύθος και Πολιτική: Ευμενίδες
  11. Φεμινιστικές αναγνώσεις του μύθου
  12. Ο ελληνικός μύθος στη Ρώμη

 

Μαθησιακοί Στόχοι

  • Ορισμός και έννοια του Μύθου, Σημασία των Μύθων για την Αρχαία ελληνική κοσμοθεωρία, Σχέση μύθου και θρησκείας στην ελληνική αρχαιότητα.
  • Μελέτη βασικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας.
  • Ανάπτυξη της κριτικής και συνθετικής ικανότητας των φοιτητών μέσω συγκριτικής αξιολόγησης των λογοτεχνικών κειμένων.

 

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει 23 βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, που συνοδεύονται από τις αντίστοιχες σημειώσεις (pdf) και παρουσιάσεις (pptx).

Η ολοκλήρωση του δωρεάν προγράμματος δεν συνοδεύεται από κάποιο Πιστοποιητικό ή Βεβαίωση Συμμετοχής.

 

Το περιεχόμενο του προγράμματος είχε δημιουργηθεί για τη Δράση Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα,  υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Κάνε κλικ εδώ για πρόσβαση στο περιεχόμενο

Εγγράψου εντελώς Δωρεάν στην Πλατφόρμα του E-Learning ΕΚΠΑ free.elearningekpa.gr
και απόκτησε ελεύθερη πρόσβαση σε επιλεγμένο περιεχόμενο (προγράμματα, άρθρα, κ.ά)