Άννα-Μαρία Κανζόλα
Επιστημονική Συνεργάτιδα E-Learning ΕΚΠΑ
Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
Στις μέρες μας, το ενδιαφέρον στρέφεται ολοένα και περισσότερο στις μετασχηματιστικές ιδιότητες που έχει η τεχνητή νοημοσύνη και ιδίως το κατά πόσο αποτελεί απειλή για μια σειρά επαγγελμάτων. Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι εστί τεχνητή νοημοσύνη.
Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι καινούργιος, αλλά έχει αποκτήσει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια λόγω του πολλαπλασιασμού των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορες πτυχές της ζωής. Η ιδέα πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει τις ρίζες της στη φιλοσοφία, τη μυθοπλασία και τη φαντασία, καθώς η δυνατότητα ευφυών μηχανών και η σχέση τους με τον άνθρωπο γοήτευσε φιλοσόφους, όπως ο Ρενέ Ντεκάρτ, αλλά και συγγραφείς, όπως η Μαίρη Σέλεϊ (Buchanan, 2005).
Ένας από τους πρωτοπόρους επιστήμονες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ο Alan Turing, ο οποίος εξέτασε το ερώτημα αν οι μηχανές μπορούν να σκέφτονται και να λειτουργούν όπως οι άνθρωποι (Turing, 1950). Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, ο Turing προτείνει το "παιχνίδι μίμησης", το οποίο συνήθως, αναφέρεται ως "τεστ Turing"[1]. Σύμφωνα με τον Turing (1996), μια πραγματικά ευφυής μηχανή θα αποτελείτο από "ένα στοιχείο τυχαιότητας και ένα ανάλογο της αρχής της ευχαρίστησης της ψυχολογίας, η οποία θα μπορούσε να διδαχθεί και να εξελιχθεί διανοητικά παρόμοια με ένα ανθρώπινο ον".
Για να αποκτήσεις πρόσβαση στο πλήρες άρθρο κάνε κλικ στο παρακάτω κουμπί
Δωρεάν Πλατφόρμα
E-Learning ΕΚΠΑ
Το E-Learning του ΕΚΠΑ εγκαινιάζει μία νέα πλατφόρμα (https://free.elearningekpa.gr) η οποία είναι αποκλειστικά για εγγεγραμμένους χρήστες και περιέχει δωρεάν περιεχόμενο σχετικά με επίκαιρα άρθρα / μελέτες καθώς και επιμορφωτικό υλικό σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες προγραμμάτων.
Ποιος μπορεί
να εγγραφεί;
Στην πλατφόρμα μπορεί να εγγραφεί ο καθένας καθώς δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Το μόνο που απαιτείται είναι να κάνετε είσοδο (sign in) χρησιμοποιώντας ένα username και ένα password της επιλογής σας.