thriskeytikos

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΜ. ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ

Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Ε.ΔΙ.Π. ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ

 

 

 

Ακούγεται πολύ συχνά ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) δίνει μία τάξη μεγέθους για το έτος 2013: το έτος αυτό η συνολική συνεισφορά του τουρισμού και των ταξιδιών στην παγκόσμια οικονομία έφθανε στο 9,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, «τρέχοντας» πολύ πιο γρήγορα από άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι οι οικονομικές υπηρεσίες, οι μεταφορές και οι κατασκευές. Το 2013, 266 εκατομμύρια θέσεις εργασίας είχαν να κάνουν με τον τουρισμό -μία αναλογία 1 προς 11 από όλες τις θέσεις εργασίας στον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία «παγκόσμια βιομηχανία» υψηλής δυναμικής και απόδοσης[1]. Σε αυτή την παγκόσμια βιομηχανία της νέας εποχής, η Ελλάδα κατέχει μία πρωτεύουσα θέση.

Αυτό είναι μία αλήθεια, η οποία δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τον θρησκευτικό / προσκυνηματικό τουρισμό, καθώς η χώρα είναι γεμάτη από μνημεία, κτίσματα, ιδρύματα, κέντρα θρησκευτικής έκφρασης και λειτουργίας. Ως θρησκευτικό τουρισμό μπορούμε να ορίσουμε την ανθρώπινη μετακίνηση που έχει ως σκοπό την αναζήτηση, αλλά και την ανακάλυψη της θρησκευτικής εμπειρίας.

 



[1] D. Du, A.A. Lew, P.T. Ng, “Tourism and Economic Growth”, Journal of Travel Research, 2015, p. 4.

Για να αποκτήσεις πρόσβαση στο πλήρες άρθρο κάνε κλικ στο παρακάτω κουμπί

Κάνε κλικ εδώ για πρόσβαση στο άρθρο

Δωρεάν Πλατφόρμα
E-Learning ΕΚΠΑ

Το E-Learning του ΕΚΠΑ εγκαινιάζει μία νέα πλατφόρμα (https://free.elearningekpa.gr) η οποία είναι αποκλειστικά για εγγεγραμμένους χρήστες και περιέχει δωρεάν περιεχόμενο σχετικά με επίκαιρα άρθρα / μελέτες καθώς και επιμορφωτικό υλικό σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες προγραμμάτων.

Ποιος μπορεί
να εγγραφεί;

Στην πλατφόρμα μπορεί να εγγραφεί ο καθένας καθώς δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Το μόνο που απαιτείται είναι να κάνετε είσοδο (sign in) χρησιμοποιώντας ένα username και ένα password της επιλογής σας.