nomos_ratsismos

 

Το θέμα των ρατσιστικών και ξενοφοβικών εγκλημάτων είναι εξαιρετικά επίκαιρο και σημαντικό στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως. Η νομική διάσταση αυτών των εγκλημάτων αφορά τόσο την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους, όσο και τη διασφάλιση της δικαιοσύνης για τα θύματα.

Στην Ελλάδα, η νομοθεσία έχει εξελιχθεί για να προστατεύσει τα άτομα και τις ομάδες που ενδέχεται να πέφτουν θύματα ρατσιστικής ή ξενοφοβικής βίας ή διακρίσεων. Ένα σημαντικό νομικό εργαλείο είναι ο Νόμος για τη Μετανάστευση και την Κοινωνική Ένταξη, ο οποίος προβλέπει ποινικές κυρώσεις για εγκλήματα μίσους και διακρίσεις λόγω εθνικής καταγωγής, φυλής, θρησκείας, και άλλων χαρακτηριστικών.

Επιπλέον, υπάρχουν ποινικές διατάξεις για εγκλήματα όπως η ρατσιστική βία, η διάδοση μίσους και η δημόσια πρόκληση μίσους, που καλύπτουν περιπτώσεις όπου η πρόθεση είναι να προκληθεί βλάβη σε άτομα ή ομάδες λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών.

 

Πετροπούλου Μαρία - Ιωάννα

Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, LL.M. in International Competition

Law & Policy, University of Glasgow

Για να αποκτήσεις πρόσβαση στο πλήρες άρθρο κάνε κλικ στο παρακάτω κουμπί

Κάνε κλικ εδώ για πρόσβαση στο άρθρο

Δωρεάν Πλατφόρμα
E-Learning ΕΚΠΑ

Το E-Learning του ΕΚΠΑ εγκαινιάζει μία νέα πλατφόρμα (https://free.elearningekpa.gr) η οποία είναι αποκλειστικά για εγγεγραμμένους χρήστες και περιέχει δωρεάν περιεχόμενο σχετικά με επίκαιρα άρθρα / μελέτες καθώς και επιμορφωτικό υλικό σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες προγραμμάτων.

Ποιος μπορεί
να εγγραφεί;

Στην πλατφόρμα μπορεί να εγγραφεί ο καθένας καθώς δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Το μόνο που απαιτείται είναι να κάνετε είσοδο (sign in) χρησιμοποιώντας ένα username και ένα password της επιλογής σας.