theos_yparksi_kakoy

 

Το ερώτημα, «Αν ο Θεός είναι πανάγαθος, γιατί επιτρέπει το κακό;» έχει προβληματίσει φιλοσόφους, θεολόγους και μελετητές της λογοτεχνίας εδώ και αιώνες. Γνωστό ως το «Πρόβλημα του Κακού», το συγκεκριμένο δίλημμα περιστρέφεται γύρω από τη συμφιλίωση της ύπαρξης ενός παντοδύναμου, πανάγαθου Θεού με την αναμφισβήτητη παρουσία του πόνου και της ανηθικότητας στον κόσμο. Το ζήτημα αυτό αποτελεί μια από τις πιο επίμονες προκλήσεις για την πίστη στον Θεό και έχει επηρεάσει βαθιά τη λογοτεχνία.

Για πολλούς, η ύπαρξη του κακού φαίνεται να αντιφάσκει με την πίστη σε έναν φιλάνθρωπο Θεό. Πώς μπορεί ένας Θεός που είναι και παντοδύναμος και πανάγαθος να επιτρέπει την οδύνη, την αδικία και την αμαρτία; Αυτό το ερώτημα όχι μόνο απασχολεί βαθιά τη θεολογική διδασκαλία, αλλά εγείρει επίσης σοβαρές ηθικές ανησυχίες σχετικά με την ανθρώπινη ευθύνη, την ελεύθερη βούληση και τη φύση της ηθικής πράξης.

 

Κορρέ Αγγελική

Επιμελήτρια εκδόσεων, μεταφράστρια, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και της Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Για να αποκτήσεις πρόσβαση στο πλήρες άρθρο κάνε κλικ στο παρακάτω κουμπί

Κάνε κλικ εδώ για πρόσβαση στο άρθρο

Δωρεάν Πλατφόρμα
E-Learning ΕΚΠΑ

Το E-Learning του ΕΚΠΑ εγκαινιάζει μία νέα πλατφόρμα (https://free.elearningekpa.gr) η οποία είναι αποκλειστικά για εγγεγραμμένους χρήστες και περιέχει δωρεάν περιεχόμενο σχετικά με επίκαιρα άρθρα / μελέτες καθώς και επιμορφωτικό υλικό σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες προγραμμάτων.

Ποιος μπορεί
να εγγραφεί;

Στην πλατφόρμα μπορεί να εγγραφεί ο καθένας καθώς δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Το μόνο που απαιτείται είναι να κάνετε είσοδο (sign in) χρησιμοποιώντας ένα username και ένα password της επιλογής σας.